Nedenstående er en tekstversion af videoen ”Vi bygger Danmarks Bedste Hjemmebiograf – Episode 1”
I forbindelse med etableringen af vores High-End Smart House, bygger vi Danmarks bedste hjemmebiograf med dertilhørende lounge og barområde. I stedet for at blot at vise jer det færdige resultat, har I mulighed for at følge projektet og få gratis tips, tricks og masser af ideer.
(Går i hjemmebiografen ved timestamp 7:25)
Indledning på værksted
Hej alle filmelskere… Mit navn er Carsten Overgaard og jeg er indehaver af CSO og BoligAV. CSO har I snart 25 år lavet eksklusive hjemmebiografer og Smart Homes i hele Europa – selv på luksus yachts og i privatfly. Vi har flere gange medvirket i verdensmesterskabet og designet installationer som er kåret, som de bedste i verden.
I forbindelse med etableringen af vores High-End Showhouse, bygger vi Danmarks bedste hjemmebiograf med dertilhørende lounge og barområde. I stedet for at blot at vise jer det færdige resultat, har I mulighed for at følge projektet og få gratis tips, tricks og masser af ideer. Jeg vil først komme ind på hvilket AV-udstyr vi benytter, når vi kommer til selve installationen af hardware. Prisen for den endelige installation, ligger ikke helt fast, men formentlig i omegnen 1.5 – 2 mio. kr.
Kør Intro!
Succes med hjemmebiografer
Vi har allerede været i gang med projektet i en del måneder, men kunderne kommer selvfølgelig altid i første række. I øjeblikket er vi i gang med 5 hjemmebiografer, der alle skal være færdige inden sommeren. En af hjemmebiograferne er i udlandet, men ellers er de fordelt over hele landet. Heldigvis har 2 af kunderne allerede accepteret, at vi filmer deres biografer, men jeg håber vi kan overtale nogle flere.
Fordelen ved en masse video er, at vi kan vise jer forskellige løsninger. F.eks. hvordan man opbygger en lærredsvæg eller baffelvæg. Hvorfor det er vigtigt for en seriøs custom installer, at have en kæmpe CNC-maskine. Udstyr vi bl.a. benytter til skræddersyede akustikpaneler med integrerede højttalere og andet specieldesignet inventar.
Indhold i video
I denne video vil jeg gennemgå projektet frem til i dag. Beskrive nogle af de udfordringer vi har haft og hvordan vi har valgt at løse dem. Jeg vil indledningsvis komme ind på akustik, specielt mht. til designet af loftet, samt ideen bagved lysdesignet i hjemmebiografen.
Når man designer hjemmebiografer, skal man altid indgå kompromiser, dette kan være alt fra prisen på udstyr, materialevalg, rummets udformning eller placering af udstyret. I mere end 20 år har vi kun oplevet en kunde, som har sagt ”Design biografen som I vil – så må arkitekterne tilpasse resten af boligen”.
Husk på, at vi rådgiver vores kunder mht. fordele og ulemper, men at behov er vidt forskellige og nogle brænder hele budgettet af på udstyr, hvor andre fokuserer på design, indretning og siddekomfort. Personligt fortrækker jeg en symbiose, hvor løsningen senere kan skaleres op, hvis behovet opstår.
Vores showroom er selvfølgelig ingen undtagelse; en fugtig beton kælder, masser af synlige vandrør og døre som blokerer for optimal højttalerplacering. Det er fedt med en høj kælder, men jeg kunne godt ønske mig et bredere lokale…. En trist kælder er dog ingen undtagelse for en succes, se bare vores 15 år gamle showroom i Lyngby.
Men lad os se at komme i gang!!
Ønsker til vores kommende hjemmebiograf
- Størst muligt lærred – 16:9 og ikke Cinemascope, da PlayStation og Xbox er en stor del af oplevelsen i vores hjemmebiograf.
- Immersive sound, med 6 lofthøjttalere i optimal vinkel på lyttepositionen.
- Perfekt rumakustik.
- Et lyst og eksklusivt og venligt lokale, med fuld kontrol over alle lysforhold.
- Et enkelt design, inspireret af interiøret på SpaceX, vi er ved at være lidt trætte af Star Wars.
- Let af servicere og udskifte specielt surround processor, effekttrin og projektor.
- Loungestil og ikke biografstole
- Nem og intuitiv betjening, med 100% kontrol både i biografen og ude af huset.
Første fase
Første fase var at få styr på fugtproblemerne og indeklimaet i hele kælderen. Vi startede med at fjerne alt det gamle mørtelpuds på indersiden og etablere dræn på ydersiden af huset. Derefter pudsede vi væggene op i hydraulisk mørtel og installerede 3 x Duka Pro ventilatorer, som er en budget venlig form for varmegenvinding og reduktion af fugt, CO2 og Radon. Det gav allerede et meget bedre indeklima.
Det var en større omgang og i ”pausen” opdagede vi, at der var begyndende saltudtræk på nogle få steder af væggen. På ingen måde fedt, når man gerne vil have høj finish og et sundt indeklima.
Skamowall
Vi skulle finde en løsning!! ..og efter længere tids research fandt vi ”Skamowall” pladen, som er et vægsystem der bekæmper fugt og skimmelsvamp. Pladerne har derudover den fordel at de er brandhæmmende og varmeisolerende. Pladerne skal monteres i forbandt, dvs. forskudt af hinanden og der benyttes en speciel fliseklæber til monteringen. Efterfølgende skal de spartles flere gang med en diffusionsåben spartel og males med en diffusionsåben maling. Vi brugte Keim Silikatmaling, glans 0 – Dvs. fuldstændig refleksfri.
I vores hjemmebiograf benyttede vi standardpladen som måler 100 x 61cm og er 2.5 cm. tyk. Jeg har skåret et lille stykke, som jeg nu vil sænke ned i en carte d’or plastik beholder med ca. 1 cm. vand. Selve Skamolpladen er helt unik da den kan optage 2.5x sin egen vægt i væske og fordampe den på indersiden af lokalet. Uden at Skamowall pladen på nogen måde at ændre struktur eller styrke. Hvad I ikke kan se er, at pladen bliver meget tungere og hvis jeg lægger den på kanten af beholderne, vil den i morgen være lige så let som før den blev sænket ned i vandet.
Vi kan ikke vente på at den suger alt væsken op, men flere af vores tests indikerede, at hvis man hælder 1 cm. vand i, så kan dette her lille stykke suge den fuldstændig, tør, så der slet ikke er noget vand tilbage i beholderen. Og så er den helt hård og man kan se at den bare har ændret farve og den har simpelthen absorberet det hele. Havde vi nu ladet den stå et stykke tid, så kunne man se det. Så har vores lille stump Skamolplade været nedsænket i vand i 15 min. og den har suget stort set det hele.
Skamowall og lyd
Vi besluttede at beklæde alle ydervægge i vores 100m2 ”forlystelsespark” under huset med Skamowall plader. Opbygge alle køkken og bar installationer i letbeton og forbyde organiske materialer i nærheden af ydervæggene. Efter blot at have monteret 2-3m2 Skamolplade på væggene kun jeg hører at pladerne havde en stor indvirkning på lyden og jeg kontaktede den danske afdeling af Skamowall. De henviste mig til den tekniske chef i Tyskland…. og nu blev det for alvor interessant!!!
Det viste sig at pladen har en reduktion af lyden på mellem 10 og 30 dB afhængig af frekvensområdet, dog mindre efter at pladerne er spartlet og malet. Hvordan vi skulle takle den senere rumakustik, afhang af slutresultatet med Skamowall pladerne og vi monterede noget testudstyr så vi løbende kunne observere refleksion og resonans i rummet. Slutresultatet var intet mindre en fantastisk og pludselig havde vi et ”enkelt” materiale som i fugtige omgivelser kunne erstatte flere plader krydsfiner, luft og rockwool når der skal lydisoleres eller vi skal undgå at subwoofer frekvenserne vandrede i væggene.
Jeg er sikker på at jeg ikke kan udskyde det mere, så lad os kører tilbage til firmaet, ned i biografen og se hvad status er lige nu. Afsted!
BOOK ET GRATIS MØDE
CSO ER KÅRET BLANDT DE BEDSTE I VERDEN
Overvejer du hel eller delvis integration af Smart Home i boligen eller måske en hjemmebiograf, så tøv ikke med at booke et møde. Vi har hele paletten af elegante, driftssikre, innovative løsninger og oplevelser. Vi sætter en ære i, at integrationen i boligen er ligeså strømlinet som kvaliteten af vores udstyr. Let the show begin – udfyld formularen!
NYHEDSBREV
PÅ FORKANT MED UDVIKLINGEN!
Få de seneste Smart Home og Hjemmebiograf nyheder! Tips og tricks, inspiration og RABAT koder til vores webshop. Nyhedsbrevet udsendes max. 1 gang pr måned og afmeldes nemt. Tilmeld dig nu og modtag din velkomst bonus!
DEL ARTIKEL
Status i biografen
Akustikken i hjemmebiografer og medierum, er afgørende for en optimal lydoplevelse. Lyden vil være bedre, med akustisk optimering af rummet og lidt billigere højttalere. Fremfor at købe dyrt udstyr hos en forhandler og installere det i et rum med dårlig akustik. Akustikmaterialer kommer i mange indpakninger. Vi kan lave skræddersyet paneler og løsninger i alle træsorter og designs på vores CNC-maskine. Dette tilbyder vi dog kun i forbindelse med komplette installationer! Du kan dog selv komme langt ved at købe færdige akustikpaneler eller akustikbilleder. Så husk at der skal være styr på fundamentet før du brænder en masse penge af på hjemmebiograf udstyr og stereo produkter.
Tips til akustik i hjemmebiografen
Et lille tip, hvis du ikke kender noget til akustik, er at benytte et spejl. Sæt dig på din fortrukne lytteposition og få en af dine venner til at flytte spejlet langs vægge, gulve og lofter. Når du kan se en højttaler i spejlet, har du fundet 1. reflektionspunkt. Hver højttaler vil groft sagt have 5 første reflektionspunkter, men lyden bevæger som en kugle på et billardbord. Basalt set vil man gerne nøjes med den direkte lyd fra højttalerne og reflektionspunkterne skaber et ekko, der ødelægger oplevelsen. En ting er rumakustik med 2 højttalere, forestil dig så at du har mere end 15 højttalere i et surround system.
Kino Panel i hjemmebiografen
En af vores fortrukne akustikpaneler er ”KinoPanel” fra Knauf. Denne plade har en fantastisk balance mellem diffusion og absorption sammen med rockfon bats eller uld. Den findes desværre kun som en specialfremstillet gipsplade til ca. 1000kr. pr. plade og den bliver monteret til underlaget med sorte gummibøsninger. Den primære grund til at den kun fås i gips, er pga. brandmyndighedernes brandkrav i kommercielle biografer.
Da vi havde en stor mænge gips Kinopanel på lager, valgte vi at benytte dem til vores loft, men vi monterede dem med skruer, spartel og maling og ikke bøsningerne.
Vi laver akustikpaneler på CNC
I de hjemmebiografer vi laver i dag, benytter vi samme hul design som Kinopanelet. Vi laver dem i stedet for i sort MDF på vores CNC-maskine, med et specielt monteringssystem så vi efterfølgende ikke skal spartle og male. En anden fordel ved MDF pladen er, at vi nemt kan integrere indbygningshøjttalere og ændre på designet af pladen, pga. af pladens høje styrke. Tilslut sprøjtelakerer vi pladerne med en mat lak og resultatet er en langt flottere overflade end med spartel og maling. Vores plader koster lidt mere end Kinopanelet, men pengene er hurtigt tjent hjem pga. færre arbejdsgange og hurtigere montering end ved gipsversionerne. Mht. vores egen biograf, smider vi ikke for 30.000 kr. plader på lossepladsen og vores kunder fortjener kun det bedste.
Akustikloft og lamper
I selve loftet ville vi gerne have 20-30cm uld, skjule vandrør og samtidig have maksimal loftshøjde i lokalet. Den optimale konstruktion ville bestå af to loftniveauer og det var selvskrevet at vi skulle skjule et LED bånd i overgangen mellem de 2 loft niveauer. Da jeg er stor fans af Poul Henningsen (PH), blev vi inspireret til at lave vores egne lamper, hvor selve lyskilden var skjult i stående stilling i lokalet.
Der er i alt 11 af disse lamper som individuelt kan styres i både farve og lysstyrke, så vi senere kan lave nogle fantastiske lysscener og effekter ved f.eks. kaffepauser, drinks og når der skulle fyldes op med friske forsyninger til helaftensfilm. Lamperne er en kombinationen af 2 lampetyper, hvor den inderste er monteret i en højde, så selve lyskeglen flugter med de øverste dørkarme igennem biografen. Alle gulvspots har også indirekte lys og er sprøjtemalet sorte.
Dolby Atmos
Dolby Atmos højttalerne var nok den største udfordring. Målet var 45 grader på sweetspot, men vi havde kun 18cm plads over loftspladerne og 8 cm. under pladerne. Bunden af kabinetterne skulle flugte med frisekanten og vi skulle samtidig tænke på lyskeglen fra projektoren og højden på lærredet. Slutresultatet blev en løsning som designmæssigt matchede Kinopanelerne og havde en hældning på ca. 24 grader. Vi er ikke i tvivl om at dette design kombineret med 150.000 kr. udstyr til Atmos delen bliver ganske imponerende.
Backbokse
Alle kan købe færdige indbygningsbokse, men kunsten er at lave dem så de passer til de fysiske mål, designet af hjemmebiografen, akustikken og lyttepositionen. Det er ikke forsvarligt at ændre på spær konstruktioner eller ødelægge dampspærre og isoleringsevne.
Næste Video
Næste video omhandler akustikken på de 4 vægge, inden vi bygger den eksklusive møbel polstrede baffelvæg. I vil komme med på vores store snedker værksted og se CNC-maskinen i fuldt firspring.
Afslutning
Vil du se flere videoer?
Giv denne video et like og abonnerer på vores kanal.
Fat hammeren, slå på klokken og gå ikke glip af den nyeste video!
Når Danmarks bedste hjemmebiograf er færdig, trækker vi lod blandt vores følgere om 3 fribilletter til jeres livs filmaften, med mad, drinks, spande af sukker og popcorn ad libitum.
Ha’ det godt til I ser mig igen og HUSK at kontakte os hvis vi skal designe, bygge og filme din kommende hjemmebiograf.