
KALIBRERING AF LYD OG BILLEDE
HOLLYWOOD FLYTER IND
Hvis man vil have den bedste oplevelse i hjemmebiografen, er det vigtig at få kalibreret lyd og billede. Lyden kalibreres for at sikre, at den gengives korrekt i forhold til det originale lydspor. Vi har et dybdegående kendskab til design af hjemmebiografer.
Vi sikre en præcis balance mellem subwoofere og højttalere. En korrekt justering af niveauer, fase og timing . Derved opnås en dyb, tydelig og mere realistisk filmoplevelse. Ved billedkalibrering justeres lysstyrke, kontrast, farver og skarphed, så indholdet fremstår naturligt. Vi sikrer at billedet overholder reference standarden.

BEDSTE CERTIFICERING
LØSNINGER I SÆRKLASSE
CSO er medlem af CEDIA – Custom Electronic Design Installation Association. THX Certified Professional og Certificeret af ISF – Imaging Science Foundation. Studeret akustik på DTU og deltaget i CEDIA Awards 3x. Eneste danske firma som har medvirket i de prestigefyldte konkurrencer under CEDIA Region 1, som omfatter Europa, Afrika, Indien, Mellemøsten og Rusland.
Finalist i CEDIA Awards 2010 i kategorien ‘ Best Home Cinema over £100.000 ‘. Runner-Up i CEDIA Awards 2011 i kategorien ‘ Best Integrated Home over £100.000 ‘ og til slut CEDIA Best Installation in the World 2011 – ‘ House of Entertainment ‘.
…FILM SKAL SES DERHJEMME
Klik… Billedet og lyden forsvinder og jeg er tilbage i mere jordnære omgivelser i showroom’et hos firmaet CSO, der har specialiseret sig i hjemmebiograffer. Men det vi taler om her, har absolut intet at gøre med en fladskærm med surroundhøjttalere, som du køber i den lokale Fona eller Merlin. At sammenlige de to er som at sammenligne en trehjulet cykel med en Ferrari.
– Sole Bugge Møller, Bolig Eksklusiv
Kalibrering af hjemmebiograf
Uanset hvor mange penge man har investeret på udstyr til sin hjemmebiograf, vil man aldrig opnå det maksimale medmindre udstyret er korrekt kalibreret. Som med en højtydende sportsvogn, er korrekt tuning af motoren forskellen mellem gennemsnitlig og exceptionel performance.
Når den nye projektor eller fladskærm er monteret, forventer mange at man får det bedste resultat med det samme. Producenterne leverer typisk produkter, som fremstår bedst muligt i butikken. Her fokuseres der på at imponere dine visuelle sanser med høj kontrast, skarphed og overmættede farver, hvilket i praksis kan føre til forvrængninger i billedet når de anvendes i almindelige dagligstuer eller hjemmebiografer.
Kalibrering skal foretages i lokalet
Selv det mest avancerede udstyr opleves middelmådigt, hvis det ikke er kalibreret til det rum det befinder sig i. Lysforhold, rummets geometri, væggenes farver og møblernes placering påvirker alle den visuelle oplevelse. På lydsiden spiller rummets akustik, gulvbelægning og vægbeklædning en afgørende rolle. Kalibrering er derfor nødvendig for at kompensere for de fysiske forhold, så både lyd og billede fremstår mere neutralt og præcist.
Få oplevelser som instruktøren
Film- og serie producenter, musikere og lydteknikere lægger hele hjertet i at give dig en fantastisk oplevelse. Farvegengivelsen i video følger ofte professionelle standarder som Rec.709 (HD) eller Rec.2020 (UHD/HDR), mens lyd bliver mixet ud fra reference niveauer på typisk 75 dB i hjemmebiografer og ved surround sound i stuen. Ved at kalibrere sit system korrekt får man en oplevelse der ligger så tæt op ad originalen og gengiver de intentioner instruktøren havde.
ISF CERTIFIED
CSO er prof. ISF (Imaging Science Foundation) kalibrator.
Vi er specialiseret i at finjustere billedkvaliteten på projektorer og fladskærme. Formålet er at få det mest præcise, naturlige og troværdige billede. Så farver, kontrast og skarphed er i overensstemmelse med reference standarden i filmindustrien.
HØJE KRAV TIL ÆSTETIK OG FUNKTIONALITET
Carsten Overgaard er indehaver af CSO, som fokuserer på hjemmebiografer og Smart Home. Han kan betragtes som en slags digital indretningsarkitekt og det er tydeligt at høre, at han foretrækker helhedsløsninger frem for ‘lapperier’.
– Kathrine Engberg, Jyllands-Posten
Image Science Foundation (ISF) kalibrering
ISF, Image Science Foundation er beliggende i USA og arbejder for at forbedre billedkvaliteten i branchen. De har i årevis undervist producenter og bidraget til udviklingen af nye standarder. En ISF-kalibrering giver dig fuldt dynamikområde og i særdeleshed præcise detaljer i de lyse og mørke områder af billedet. Et klart billede med livagtige farver og uforfalskede detaljer.
Billedkalibrering sikre at en fladskærm, projektor eller andre skærmtyper leverer et naturligt og præcist billede. Uanset om man benytter LCD, OLED, QLED eller laserprojektion, er hovedformålet at optimere parametre som lysstyrke, kontrast, farver, skarphed og hvidbalance.
Når man finjusterer lysstyrken, handler det om at sikre, at de mørkeste dele af billedet ikke mister detaljer, men stadig fremstår rigtig sorte. Er lysstyrken for høj bliver sortniveauet for lyst. Er den for lav forsvinder de små detaljer i skyggeområderne. Kontrastindstillingen afgør, hvor klart de lyseste områder kan vises, uden at alt bliver udvasket, så her skal man gå efter en balance mellem et godt hvidniveau og bevare billedet i de mest lysstærke scener.
Farvegengivelse skal genskabe farverne tro mod originalen. Her er hudtoner en vigtig rettesnor, fordi mennesker er særligt følsomme over for afvigelser i netop hudfarver. Skarphed bør holdes på et niveau, hvor billedet ikke introducerer kunstige artefakter, som fx “halo”-effekter omkring kanter. Mange skærme er fra fabrikken sat til en meget høj skarphed for at tiltrække opmærksomhed.
Hvidbalancen er afgørende for om de hvide farver opleves som neutrale, og mindre afvigelser kan give et enten køligere eller varmere skær. Typisk sigter man efter en farvetemperatur omkring 6500K (D65), da det passer til de fleste standarder. For HDR-indhold og generelt mere avancerede formater kan man også justere gamma eller EOTF, ligesom man bør sikre, at skærmen håndterer farverum (fx Rec.709 eller Rec.2020) korrekt.
Endelig er det vigtigt at overveje rummets belysning. Selv små mængder lys i lokalet kan have stor indflydelse på oplevelsen. I et mørkt rum kan sortniveauet fremstå langt dybere, mens meget lys i lokalet kan reducere kontrastopfattelsen markant. At kalibrere i et mørkt rum hjælper derfor med at bevare den oprindelige intensitet.
THX HOME THEATER TECHNICIAN
THX Ltd. blev stiftet af George Lucas i 1983. Firmaet har siden starten specialiseret sig i at formidle korrekt lyd og billede i alle faser fra indspilning, kopiering og til det vi ser og hører i film.
CSO er THX Certified Professional – Home Theater Technician II og har et dybdegående kendskab til design og konstruktion af hjemmebiografer.
THX Home Theater Technician
THX Ltd. blev stiftet af George Lucas i 1983. Firmaet har siden starten specialiseret sig i at formidle korrekt lyd og billede i alle faser fra indspilning, kopiering og til det vi ser og hører i film.
Lokalets akustik er afgørende for, om man opnår en dynamisk og afbalanceret film og musik oplevelse. Lyden er ikke blot signaler fra en højttaler, men også refleksioner fra vægge, gulv, loft og møbler, der kan skabe resonanser, stående bølger eller udfasninger. Enhver af de parametre kan fordreje lydbilledet, så visse frekvenser enten bliver forstærket eller dæmpet. For at undgå en ringe lydgengivelse, er det derfor nødvendigt at forstå rummets akustiske egenskaber og korrigere dem efter behov.
Når man sigter efter et lineært frekvensspekter, handler det om at hele toneområdet fra bas til diskant skal ligge på et nogenlunde jævnt niveau. Nogle foretrækker en let “house curve,” hvor bassen er en anelse hævet, men grundideen er at undgå store “huller” eller “toppe” i responsen. En EQ bruges ofte til at kompensere for rummets ujævnheder ved at skrue op eller ned for bestemte frekvensbånd.
Subwoofer integration er meget vigtigt, da en forkert placering eller forkert delefrekvens mellem subwoofer og fronthøjttalerne kan føre til enten for dominerende eller nærmest fraværende bas. Fasejustering er vigtig for at undgå udfasning ved delefrekvensen.
Lyden fra hver højttaler skal nå ørerne samtidig, så man opnår et helstøbt lydbillede. Endelig må hver enkelt højttalers lydstyrke kalibreres, fx med en SPL-måler, så alle spiller på samme niveau, og især dialogen fra centerhøjttaleren fremstår tydeligt.
For dem, der går hele vejen, kan akustisk behandling med paneler, basfælder og diffusere gøre en stor forskel. Ved at optimere rummets fysiske egenskaber mindsker man behovet for store digitale korrektioner. Et godt rum kombineret med et kalibreret system, vil altid give en mere præcis og naturlig lyd. Hvorimod et kaotisk rum, der udelukkende rettes op med elektronik, aldrig vil lyde nær så godt.
Desværre oplever vi mange producenter som omtaler deres EQ-systemer som guddommelige mirakler og det er en sandhed med modifikationer. Er du interesseret i at få bygget en biograf fra bunden anbefaler vi at du læser punktet design & akustik.



BOOK ET GRATIS MØDE
CSO ER KÅRET BLANDT DE BEDSTE I VERDEN
Overvejer du multirum lyd, surround sound eller måske en hjemmebiograf, så tøv ikke med at booke et møde. Vi har hele paletten af elegante, driftssikre, innovative løsninger og oplevelser. Vi sætter en ære i, at integrationen i boligen er ligeså strømlinet som kvaliteten af vores udstyr.
Vores team er uddannet af THX, Imaging Science Foundation og CEDIA, hvilket sikrer at din løsning er optimeret til den bedst mulige lyd- og billedkvalitet. CSO udfører installationer overalt i Danmark og har mere end 25 års erfaring med hjemmebiograf og multirum installationer.
Let the show begin – udfyld formularen!
NYHEDSBREV
DEL ARTIKEL
INFORMATION
Vi kalibrerer ikke lyd og billede, medmindre det er købt hos CSO eller BoligAV.